Insinööritoimisto SRT:n projektipäälliköt Hannu Kainulainen ja Janne Siponen ovat olleet yrityksen palveluksessa yhteensä yli 40 vuotta. Molemmat valmistuivat aikoinaan Savoniasta rakennusinsinööreiksi, niin kuin suurin osa muistakin yrityksen nykyisistä työntekijöistä. ja myös heidän tiensä taloon oli samanlainen kuin useimmilla: kesätöihin, harjoitteluun, lopputyö ja vakituiseen työsuhteeseen rakennesuunnittelijaksi. Nykyisissä projektipäällikön tehtävissään he pyörittävät rakenteiden suunnittelutyöstä vastaavia työryhmiä.
Isot betonirakennukset ovat SRT:n leipälaji, vaikka ammattitaitoa on myös teräs- sekä puurakentamiseen. Toimitusjohtaja Otto Oksmanilta uudet työt siirtyvät ensimmäiseksi projektipäälliköiden pöydille ja siitä prosessi lähtee omalla painollaan käyntiin. Etenemisjärjestys on periaatteessa aina sama.
– Ensinhän se on runko saatava kasaan ja sen jälkeen sitten muuta hilpettä siihen ympärille, Kainulainen muotoilee.
Ammattimiesten kokemus takaa, että SRT:n palvelut tunnetaan laadustaan. Laatu ja laajat verkostot selittävät, miksi yritys kasvaa edelleen. Aiempaa toimitusjohtajaa, nykyistä vanhempaa neuvonantajaa, DI Pauli Oksmania projektipäälliköt kuvailevat yhdeksi Suomen parhaista alan asiantuntijoista. Häneltä hekin ovat oppineet kaiken, mitä työssään tekevät. SRT on paikka, jossa omaa osaamistaan voi kehittää alan parhaiden opastuksella.
– SRT:n tapa toimia on se, että jokainen uusi työntekijä aloittaa heti ensimmäisenä päivänään oikeiden työtehtävien parissa osana projektiryhmää. Samalla hän kouliintuu sekä tehtäviinsä että työskentelytapoihime, Hannu Kainulainen sanoo.
Kommunikointi on tärkeä osa projektipäällikön ammattitaitoa
Kyky joustaa on SRT:n kokoisen yrityksen valtteja. Se on myös ominaisuus, jota projektipäälliköltä oikeastaan eniten kysytään. Joustamaan pitää pystyä paitsi tilaajien ja urakoitsijoiden suuntaan mutta kaikista tärkeimmin myös oman talon sisällä. Suuri osa Kainulaisen ja Siposen työtä on pitää yllä yhteyksiä kunkin projektin muihin osapuoliin eli arkkitehteihin, tilaajiin, urakoitsijoihin ja niin edelleen.
Toisaalta toimistolla työ on hyvin pitkälti ihmisten johtamista.
– Tärkein johtamistaito on kyky tulla toimeen erilaisten ihmisten kanssa. Eri ihmiset reagoivat eri asioihin eri tavoilla. Saahan sitä välillä olla kieli keskellä suuta, mutta työtä helpottaa se, että porukka on muotoutunut hyvin samanhenkiseksi, Kainulainen kuvailee.
SRT:n porukka on monimuotoinen siinä mielessä, että jokainen työntekijä on oma persoonansa. On koko työyhteisön rikkaus, kun kukin saa olla sellainen kuin on.
Se, että työ vaatii persoonan tarkoittaa samalla myös sitä, että SRT:llä on vaikeaa puurtaa yksin. Yhteistyökyky on oikeastaan työntekijän ainoa vaatimus ammatillisen osaamisen lisäksi.
– Sitä pitää aina uusille tyypeille painottaa, että kysy heti kun jokin askarruttaa. Täällä pystyy puhumaan asiasta kuin asiasta ja kysymään neuvoa. Vastauksen saa aina lopulta jostain.
Ryhmätyö on SRT:n vahvuus
90-luvun laman taittuessa SRT:n eli Savon Rakennustekniikan palveluksessa aloittanut Kainulainen on nähnyt alan monet nousut ja laskut. 2000-luvun taantuman jälkeen alkanut nousukausi alkaa hänen mukaansa pikkuhiljaa taittua, vaikka aallonharjalla luultavasti vielä ollaankin. SRT:n kasvun jatkumiselle hän ei kuitenkaan näe esteitä.
– Paljonhan meiltä jää tietotaitoa pois eläköitymisten myötä. Tuoretta ja kehittymiskelpoista verta tarvitaan, Kainulainen sanoo.
Projektipäälliköiden mielestä uudeksi työntekijäksi sopii sellainen tyyppi, joka arvostaa mukavaa työporukkaa ja rentoa ilmapiiriä. Yrityksen koko takaa sen, että vastuuta riittää jokaisen kannettavaksi. Isoissa valtakunnallisissa yrityksissä projektin jäsenet sijaitsevat kuka missäkin ja koordinoivat tekemisiään verkon yli. Sekin on tietysti ammattilaisten tapa toimia, mutta SRT:n on järkevämpi lähestyä projekteja ryhmissä.
– Meillä on kuitenkin samassa huoneessa jopa viisi ukkoa tekemässä samaa projektia. Siinä on aika matala kynnys keskustella yksityiskohdista ja kysyä mielipiteitä, Siponen kuvailee työskentelytapaa.
Nuorille ja vastavalmistuneille on erittäin tärkeää, että ensimmäinen työpaikka on sellainen, jonka ilmapiiri on rento ja kannustava.
– Tämä on paikka jossa oppii, kun ammattitaitoista väkeä on koko ajan ympärillä. Nuori kaveri pystyy kehittymään ihan omien halujensa ja taitojensa mukaan. Kaikki tietävät toisensa nimeltä ja kasvoilta, eikä kukaan jää massaan.
Projektipäällikkö myös suojelee alaisiaan
Alun perin kesätöihin tullut Siponen on työskennellyt projektipäällikön nimekkeellä vuodesta 2014 lähtien. Tulevaisuudelta hän odottaa sitä mitä tähänkin asti: uusia asiakkaita ja uusia töitä. Jokaisessa kohteessa on omat mielenkiintoiset haasteensa, joiden kautta voi löytää uutta opittavaa itselle sekä kehityskohteita.
– Pidän tästä työstä, ja siitä, että teknisen puolen lisäksi se on ihmisten kanssa tehtävää projektityötä. Vaikka projektit kestävätkin pitkään, ne pääsääntöisesti etenevät koko ajan. Haastavissa tilanteissa voi kysyä neuvoa toisesta projektiryhmästä tai pitkän suunnittelukokemuksen ammattilaisilta. Lisäksi projektiryhmät vaihtavat jatkuvasti tietoja keskenään, missä kussakin projektissa ollaan menossa ja miten toinen ryhmä on projektia lähtenyt toteuttamaan. Samanlaisia projekteja ei ole eikä samanlaisia työpäiviä.
Kiire ei kuitenkaan ole tuntematon vieras SRT:lläkään. Vaikka projektien aikataulutus ja vastuutus tehdään tarkasti, joskus niiden pettämiselle ei vain voi mitään. Projektipäällikön työ onkin paljolti tasapainottelua.
– Aika paljon sitä joutuu olemaan ikään kuin puskurina tai suodattimena, etteivät ulkopuoliset paineet pääse liiaksi häiritsemään projektiryhmän omaa työtä. Me Jannen kanssa otamme niitä iskuja vastaan, Kainulainen päättää.
Kun haluat työskennellä kaltaistesi huippuosaajien kanssa, ota yhteyttä.
Otto Oksman
Toimitusjohtaja, DI
otto.oksman@srtoy.net
puh. 044 769 4400